Dlaczego awokado jest gorzkie

Dlaczego awokado jest gorzkie

Jeśli szukasz gęstego odżywczo, kremowego przysmaku, awokado jest idealnym rozwiązaniem. Ale czy wiesz, że są one również dość gorzkie? Nie oznacza to, że nie będziesz cieszyć się smakiem awokado, ale jest to coś, co należy wziąć pod uwagę.

Awokado ma wysoką zawartość witaminy E, potasu i błonnika pokarmowego, ale to nie jedyna rzecz, która czyni je dobrym wyborem. Mają również bogaty i złożony smak. Dlatego awokado można wykorzystać do stworzenia wielu potraw, od guacamole przez sosy po smoothie. Jednak, gdy są przegotowane, doświadczysz gorzkiego smaku, który może być trudny do pozbycia się.

Aby tego uniknąć, należy upewnić się, że awokado jest odpowiednio dojrzałe. Przejrzałe awokado będzie rozwijać pleśń i mieć zły smak. Ponadto mogą zjełczeć i sprawić, że będziesz chory. Jeśli więc znajdziesz się w posiadaniu zgniłego awokado, pamiętaj, aby pozbyć się go jak najszybciej.

Możesz z łatwością ugotować awokado. Pamiętaj tylko, aby zrobić to w ostatniej chwili. Dodanie ich na samym początku dania może uniemożliwić im rozwinięcie odpowiednich enzymów, które są potrzebne do rozłożenia awokado i zapobieżenia powstałej goryczy. Innym sposobem na zminimalizowanie smaku jest użycie soku z cytryny. Dodając kilka kropel soku do pokrojonego awokado, spowolnisz proces utleniania i zamaskujesz gorzki smak.

Oprócz gotowania, możesz również zamrozić swoje awokado. Po zamrożeniu, tekstura awokado ulegnie zmianie. Stanie się bardziej gęste i straci swój kształt. Niezależnie od tego, czy zamrozisz je z ręcznikiem papierowym, czy z pokrywką, pozostanie świeże przez dłuższy czas.

Awokado jest dość grube, przez co może być nieco ciężkostrawne. Są naturalnie bogate w błonnik i potas, ale gęsta, mleczna konsystencja awokado może być problematyczna. Z tego powodu możesz chcieć użyć mniej awokado podczas gotowania lub jedzenia.

Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie gorzkiego smaku przejrzałego awokado jest przechowywanie go w lodówce. Następnie możesz pokroić je na ćwiartki i użyć, aby dodać bogatą, kremową teksturę do swoich posiłków. Możesz też jeść je na surowo.

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla awokado, spróbuj dodać je do owocowego smoothie. Awokado jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który może pomóc w obniżeniu cholesterolu. Wymieszaj je z bananami, jagodami i innymi owocami, aby uzyskać pyszne smoothie, które możesz wypić.

Można również smażyć awokado w tłuszczu z boczku lub chleb, aby zrobić pyszne, frytki z awokado. Chociaż pozostawi to gorzką skórkę awokado, nie wpłynie to na ogólny smak awokado. Użyj łyżki, aby oddzielić miąższ od kości. Kiedy awokado jest już pokrojone, włóż je do miski i polej sokiem z cytryny. Pozwól plasterkom posiedzieć przez kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *