Skrzyp - dlaczego liście żółkną jesienią

Skrzyp – dlaczego liście żółkną jesienią

Skrzyp jest niekwitnącą, wiecznie zieloną byliną, która rośnie w wilgotnych glebach. Występuje w całej Ameryce Północnej i Europie. Mimo że jest uważany za inwazyjny, jest gatunkiem rodzimym, który jest uprawiany na obszarach o słabych warunkach glebowych. Skrzyp jest powszechnie stosowany w herbatach i płynnych ekstraktach. Pierwotnie stosowany jako środek moczopędny, może być również stosowany jako wzmacniacz smaku do napojów. Jeśli jednak masz problemy z nerkami, powinieneś unikać przyjmowania tego zioła.

Typowe obszary występowania skrzypu to tereny podmokłe, łąki, pola i lasy. Gatunek ten rozwija się w wilgotnej glebie i sporadycznie zalewa. W niektórych miejscach, np. w Azji, uważany jest za chwast. Chociaż był wykorzystywany w uprawie siana i pastwisk, nadmierne ilości skrzypu mogą powodować paraliż i śmierć u koni.

W okresie jesiennym liście skrzypu żółkną. Jeśli temperatura spadnie poniżej 5 st. F, roślina obumrze. Jeśli jednak temperatura wzrośnie, liście zaczną odrastać.

Skrzypy mogą być uprawiane w pomieszczeniach i na zewnątrz, ale preferują wilgotne gleby z częstym podlewaniem. Nadają się również do ogrodów deszczowych i przefiltrowanego cienia. Odporny na warunki atmosferyczne w strefach klimatycznych od 4 do 9 USDA.

Skrzyp jest samotną, niekwitnącą byliną. Jego łodygi są puste i połączone, a na ich szczycie znajdują się główki zarodników. Te zarodnikowe główki są bladozielone do żółtych. Z zarodników rozwija się kilka małych gametofitów.

Łodygi skrzypu są rozgałęzione i zazwyczaj czterokątne. Ten wzór rozgałęzienia przypomina koński ogon. Czasami zielone gałęzie skrzypu są trójboczne.

Kiedy liście żółkną, może to nie być problemem. Dzieje się tak, ponieważ owocujące szyszki skrzypu znajdują się na końcach łodyg. Po zapłodnieniu zarodniki wyrosną na widoczne łodygi.

Skrzyp polny może być przycinany w celu zwiększenia przepływu powietrza. Proces przycinania jest dość prosty. Potrzebujesz jedynie ostrych nożyc i czystego zestawu narzędzi ogrodniczych. Przycinać należy wtedy, gdy pojawią się nowe przyrosty lub uszkodzone liście.

Skrzyp był stosowany jako środek moczopędny i przy krwotokach. Nie powinien być jednak przyjmowany przez kobiety w ciąży i osoby przewlekle pijące. Ponadto może powodować spadek poziomu potasu i witaminy B1. Jeśli planujesz przyjmować skrzyp, skonsultuj się najpierw z pracownikiem służby zdrowia.

Skrzyp należy do bardzo starej linii roślin. Wywodzi się sprzed 400 milionów lat. Dziś jest to roślina, którą można znaleźć w kilku krajach, w tym w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Skrzyp jest również bardzo popularnym ziołem do celów dekoracyjnych w ogrodach wodnych, na obwódkach i w donicach na patio.

Niektórzy zielarze włączają skrzyp do produktów leczniczych w celu leczenia wrzodów, dolegliwości nerek i puchliny. Inni praktycy sugerują go przy osteoporozie.

Historycznie, roślina była również używana do produkcji barwników, proszków do szorowania i dudków. Ponieważ jest to nie zdrewniała roślina zielna, można ją łatwo przenieść na inne tereny. Aby uniknąć rozprzestrzeniania się choroby, można użyć plastikowych barier, aby utrzymać roślinę na swoim miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *