Dlaczego Ginger jest niebieski

Dlaczego Ginger jest niebieski

Z przyjemnością przedstawiamy artykuł, który powstał przy współpracy z majster-pmb.pl

Dlaczego imbir jest niebieski to częste pytanie. Chociaż to pytanie jest uzasadnione, nie jest to coś, czym musisz się martwić, chyba że planujesz gotować z nim. Powodem jest to, że większość odmian tego zioła nie jest w rzeczywistości niebieska. Jeśli kiedykolwiek uprawiałeś go lub jadłeś, wiesz, że jego głównym roszczeniem do sławy jest jego zdolność do dostarczania gorącego i pikantnego kopa do twojego jedzenia.

Niebieski imbir, który jest również nazywany czarnym imbirem lub niebieskim imbirem kłączowym, ma takie same właściwości odżywcze jak kurkuma. Dlatego też jest popularny w gotowaniu z jego użyciem. Jest to również jeden z najłatwiejszych w uprawie rodzajów imbiru. Trzeba tylko pamiętać, aby go dokładnie podlewać i umieścić w chłodnym, suchym miejscu. I nie jest to roślina tylko do kuchni: można ją uprawiać na zewnątrz w strefie 9 i 10 USDA.

Istnieje interesujący fakt naukowy dotyczący imbiru, który może pomóc Ci zdecydować, czy jest to właściwy rodzaj imbiru dla Ciebie. Imbir zawiera substancję zwaną antocyjanami. Antocyjany to związki, które nadają wielu owocom i warzywom ich jaskrawe barwy. W zależności od ilości antocyjanów w danym kawałku imbiru, może on przybrać kolor niebieski lub zielony. Na szczęście kolor nie ma wpływu na smak.

Oprócz wspomnianego niebieskiego odcienia, niebieski imbir ma jeszcze kilka innych fajnych rzeczy. Po pierwsze, może wytwarzać kwiaty przez cały rok. Po drugie, jest w stanie tolerować warunki suszy przez krótki okres czasu. Wreszcie, ma wyjątkowy aromat przypominający kamforę.

Poza swoim kolorowym kwiecistym wyglądem, niebieski imbir jest całkiem bezpieczny do spożycia. Dopóki nie spożywasz go w dużych ilościach, nie powinieneś mieć żadnych problemów. Jeśli jednak nie jesteś pewien, zawsze możesz go wyrzucić. Alternatywnie, możesz odciąć górny wzrost i pozostawić korzeń do jego naturalnego cudu.

Niebieski imbir jest również bezpieczny do zaparzenia na herbatę. W tym celu należy jednak zastosować odrobinę płynnego nawozu do roślin domowych. Aby zrobić herbatę z tego zioła, umieść pokrojone zioło w garnku, napełnij go wodą i pozwól mu parzyć się przez co najmniej kilka godzin. Kiedy skończysz, możesz podać ją swoim gościom jako zdrową alternatywę dla kawy.

Niebieska roślina imbiru jest właściwie dość łatwa w uprawie. Wystarczy około sześciu tygodni, aby roślina wytworzyła masę korzeniową. Pamiętaj, aby utrzymać temperaturę około 60 stopni Fahrenheita, która jest optymalną temperaturą dla imbiru, aby się rozwijać. Utrzymuj niski poziom wilgotności, aby zapobiec pleśni. Pamiętaj również o zapewnieniu dużej ilości światła słonecznego i częściowego cienia.

Chociaż niebieski imbir nie jest niebezpieczny do jedzenia, zawiera substancje chemiczne, które mogą mieć wpływ na Twoje zdrowie. Niektóre z tych substancji to antocyjany, metabisiarczyn sodu i kwasy fenolowe. Z tego powodu najlepiej unikać niebieskiego imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub cierpisz na alergie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *