Co robić, gdy pigwa staje się ciemna
Gdy pigwa ciemnieje, można zrobić kilka rzeczy, aby zatrzymać ten proces. Pomoże Ci to zachować świeżość owoców i zapobiegnie ich spleśnieniu. W rzeczywistości, niektórzy szefowie kuchni zalecają kłusowanie pigwy na małym ogniu przez kilka godzin.
Najlepszym sposobem, aby wiedzieć, czy pigwa zmienia kolor na ciemny jest sprawdzenie jej koloru. Jeśli jest całkowicie żółta, prawdopodobnie jest dojrzała i pachnąca. Można również poszukać skaz lub nacięć. Prawdopodobieństwo pojawienia się skazy lub nacięcia jest większe, jeśli pigwa jest uszkodzona lub nie jest w pełni dojrzała.
Ważne jest, aby dokładnie oczyścić pigwę przed gotowaniem. Skórka może stać się miękka i gąbczasta, jeśli nie zostanie prawidłowo oczyszczona. Z tego powodu zaleca się obranie skórki przed rozpoczęciem gotowania. Podobnie miąższ pigwy powinien być czysty, jędrny i biały. Nie powinno być na nim również puchatego nalotu.
Gotowanie pigwy może pomóc zwiększyć jej kolor. Po ugotowaniu pigwy uwolnią się zawarte w niej barwniki i nadadzą jej czerwonawy kolor. Alternatywnie można zrobić z niej kompot lub sos. Dodanie niewielkiej ilości cukru ustabilizuje kolor i doda mu smaku.
Gotowanie pigwy spowoduje również rozkład garbników w jej miąższu. Garbniki te są odpowiedzialne za cierpkość, która występuje w pigwie. Są one również ważnym składnikiem barwnika antocyjanowego, który nadaje pigwie czerwonawy kolor. Dzięki rozłożeniu garbników, antocyjany zostaną uwolnione i przedostaną się do gotującej się wody.
Po uwolnieniu antocyjanów, będą one reagować na kwasy i substancje zasadowe. W ten sposób na powierzchni pigwy i naczynia do pieczenia może powstać karmelowy wygląd. Niektóre pigwy mają mniej pigmentu niż inne, ale zawsze lepiej zacząć od dojrzałej niż zielonej lub brązowej.
Zanim włożysz ugotowane pigwy do piekarnika, upewnij się, że temperatura wynosi co najmniej 375°. Używając gumowej łopatki, naciśnij do środka owoce, aby uwolnić uwięzione pęcherzyki powietrza. Pamiętaj również, aby obrócić pigwy kilka razy, aby wszystkie uzyskały ten sam kolor.
Jeśli ugotowana pigwa nie zmieni koloru, może być z nią coś nie tak. Sprawdzaj ją co tydzień, aby upewnić się, że nie jest zbyt sucha lub zbyt wilgotna. W przeciwnym razie możesz skończyć z chorobą grzybową, taką jak rdza. Rdza jest częstym problemem na wielu roślinach kwitnących. Najlepiej unikać podlewania nad głową i starać się ograniczyć czas, w którym roślina jest narażona na deszcz.
Jeśli płyn nie zmieni koloru, możesz przechowywać ugotowane pigwy w papierowej torbie w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcesz wykorzystać płyn, możesz go przecedzić za pomocą młynka do żywności lub blendera. Alternatywnie można go dodać do nasion strąków wanilii lub innych potraw.