Dlaczego sól jest niezdrowa
Sól jest częścią ludzkiej egzystencji od tysięcy lat. Pomimo swojej popularności, sól została powiązana z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami układu krążenia. Nadmierne spożycie soli może również prowadzić do chorób nerek i wysokiego ciśnienia krwi.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła ograniczenie spożycia sodu do poziomu od 5g do 2g dziennie. Może to być korzystne dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi i choroby serca, ale istnieje wiele innych czynników, które należy rozważyć przed rozpoczęciem diety niskosolnej.
Sód jest składnikiem odżywczym, który jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Jest używany do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, a także jest potrzebny do przewodzenia impulsów nerwowych. Poza swoją główną funkcją, jest również ważny dla zdrowego rozwoju mózgu u małych dzieci. Oprócz tego, że jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jest również środkiem konserwującym.
W wyniku powszechnego stosowania przetworzonej żywności, typowa amerykańska dieta jest zalana większą ilością sodu niż potrzeba. W rzeczywistości przeciętna osoba spożywa około dwa do trzech razy więcej sodu niż potrzebuje dla optymalnego zdrowia. Jednak ostatnie badanie pokazuje, że spożywanie niewielkiej ilości soli jest w rzeczywistości korzystne.
Chociaż badania wykazały, że sód nie jest bezpośrednio związany z nadciśnieniem, jest ważnym składnikiem diety, który wpływa na nasze ciśnienie krwi, układ zapalny oraz układ hormonalny i trawienny. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do wielu różnych problemów zdrowotnych, dlatego konieczne jest, abyśmy nauczyli się mądrze spożywać więcej soli.
Sód jest stosowany jako spoiwo i środek aromatyzujący w szerokiej gamie produktów spożywczych. Niektóre z najczęstszych pokarmów zawierających sól to zupy, pieczywo, wędliny i kanapki. Pomimo popularności „soli morskiej”, która jest rodzajem chlorku sodu, niekoniecznie jest ona lepsza dla naszego zdrowia.
Ludzie, którzy mieszkają w obszarach o wysokim poziomie soli, mają tendencję do wyższego ciśnienia krwi, więcej udarów i więcej ataków serca. W Japonii, na przykład, rozpowszechnienie wysokiego ciśnienia krwi było tak wysokie, że powodowało wiele udarów. Dlatego kraj ten rozpoczyna teraz kampanię mającą na celu obniżenie spożycia soli.
Ale ostatnia metaanaliza siedmiu badań opublikowana w czasopiśmie American Journal of Medicine wykazała, że nie ma mocnych dowodów na to, że zmniejszenie liczby łyżeczek soli, które spożywamy każdego dnia, zmniejsza nasze ryzyko śmierci z powodu choroby układu krążenia. Badacze nie byli też zgodni co do tego, czy zmniejszenie spożycia sodu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca lub udaru. Zasugerowali, że potrzebne jest podejście populacyjne, aby ocenić najlepszy sposób ograniczenia spożycia soli.
Wielu ekspertów w tej dziedzinie, w tym były prezes Międzynarodowego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego Michael Alderman, zgadza się, że najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie ilości spożywanej przez nas soli. Chociaż nie jest łatwo uniknąć spożywania pokarmów o wysokiej zawartości soli, ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co jemy. Na przykład, zawartość soli w świeżym mięsie jest znacznie mniejsza niż w mięsie przetworzonym.