Dlaczego powinieneś jeść orzechy
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (CVD), powinieneś rozważyć spożywanie orzechów. Zawierają one bowiem zdrowe dla serca tłuszcze, błonnik i przeciwutleniacze. Uważa się również, że obniżają one poziom cholesterolu, który jest związany z chorobami układu krążenia. Ponadto spożywanie orzechów może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych chorób, takich jak rak.
Istnieje wiele różnych odmian orzechów, ale do najbardziej popularnych należą migdały, orzechy włoskie i orzeszki ziemne. Orzechy włoskie mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i są uważane za bardzo korzystne dla serca. Inne zdrowe dla serca orzechy to pekany, makadamia i orzechy laskowe.
Orzechy są dobrym źródłem białka, które jest ważne dla budowania mięśni i spalania tłuszczu. Białko sprawia również, że ludzie dłużej czują się syci. Mogą być spożywane samodzielnie lub mieszane z innymi rodzajami żywności, aby zapewnić dodatkowe odżywianie.
Orzechy są łatwe do znalezienia w lokalnym sklepie spożywczym. Można je również kupić w Internecie. Jednak przetworzone orzechy mają mniej wartości odżywczych niż ich nieprzetworzone odpowiedniki. Należy również zachować ostrożność przy zakupie odmian smakowych. Wiele z nich zawiera sztuczne składniki i dodatkowy sód.
Orzechy to pyszna i pożywna przekąska. Są dobrym źródłem witaminy E i miedzi, a także jednonienasyconych tłuszczów. W kilku badaniach stwierdzono, że regularne spożywanie orzechów może obniżyć ryzyko wystąpienia kilku dolegliwości, w tym przewlekłej choroby serca i cukrzycy.
Badania wykazały, że spożycie orzechów ma odwrotny związek z otyłością. Ponadto osoby, które regularnie jedzą orzechy, mają tendencję do niższej zapadalności na zawały serca, chorobę wieńcową i raka. U osób, które jedzą 20 gramów orzechów dziennie, ryzyko przedwczesnej śmierci zmniejsza się o 22 procent.
Chociaż orzechy są bogate w składniki odżywcze i mają różne korzyści zdrowotne, zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed dodaniem ich do swojej diety. Należy pamiętać, że nawet jeśli orzechy są zdrowe, to nadal mogą zawierać dużo kalorii. Kiedy rozważasz posiłek bogaty w orzechy, powinieneś pamiętać o całkowitej ilości kalorii, a także o rodzaju tłuszczu i białka, które spożywasz. To, czy orzech jest dla Ciebie zdrowy, zależy od rodzaju orzecha i sposobu jego przyrządzenia.
Podczas gdy większość orzechów jest uważana za zdrowe, powinieneś wybierać orzechy naturalne, a nie przetworzone. Przetworzone orzechy mogą być bardzo wysokokaloryczne i mogą nie mieć wszystkich korzystnych składników odżywczych. Zamiast tego wybierz naturalny orzech i pamiętaj, aby przeczytać etykietę.
W jednym z badań stwierdzono, że starsi dorośli, którzy spożywali różne orzechy, mieli zmniejszone ryzyko śmierci z powodu raka i chorób układu krążenia. Podobnie, regularne jedzenie orzechów może również obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy, która jest związana ze stanem zapalnym. Dodatkowo, pokarmy bogate w orzechy są znane z tego, że spowalniają opróżnianie żołądka, dzięki czemu czujesz się bardziej zadowolony.
Migdały, na przykład, są doskonałym źródłem białka, błonnika i witamin. Sterole roślinne, które są obecne w migdałach, zostały powiązane z obniżaniem poziomu cholesterolu.