Dlaczego nie trawię jabłek
Jabłka są świetną przekąską i mają kilka korzyści zdrowotnych. Są pełne antyoksydantów i witaminy C. Zawierają również pektynę, która jest rodzajem błonnika. Pektyna pomaga w trawieniu, promując normalną motorykę okrężnicy. Pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL.
Należy jednak pamiętać, że jabłka mają pewne niekorzystne skutki uboczne. Te skutki uboczne obejmują wzdęcia i zaparcia. Jeśli doświadczasz tych objawów, najlepiej jest unikać jabłek. Na szczęście istnieją inne owoce, które nie powodują wzdęć i mają inne zdrowe korzyści. Owoce takie jak winogrona i pomarańcze są świetnymi alternatywami.
Błonnik jest nie tylko korzystny dla Twoich jelit, ale to dobry sposób na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości może powodować wzdęcia i zaparcia. Również zbyt duża ilość błonnika może prowadzić do niedoborów wapnia i żelaza.
Jabłka są doskonałym źródłem błonnika. Średniej wielkości jabłko ma go cztery gramy. Ponadto typowe jabłko jest dobrym źródłem magnezu i potasu. Świeże jabłka zawierają większe ilości tych składników odżywczych niż ich przetworzone wersje. Dodatkowo, są niskokaloryczne. Jednak spożywanie więcej niż dwóch jabłek dziennie może obciążyć Twój układ trawienny.
Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy jedli jabłka mieli obniżone ryzyko wystąpienia problemów z układem oddechowym. Chociaż dokładny związek między jedzeniem jabłek a niższym ryzykiem raka płuc nie został jeszcze udowodniony, dieta bogata w jabłka i inne owoce może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.
Oprócz błonnika, jabłka są dobrym źródłem witaminy C. Witamina C pomaga organizmowi wchłaniać żelazo, co sprzyja zdrowym naczyniom krwionośnym. I, jabłka są dobrym źródłem sorbitolu, który pomaga przyciągnąć wodę do jelit. Może to również neutralizować kwasy w żołądku. Sorbitol może również powodować wzdęcia i obrzęki.
Błonnik w jabłkach jest zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny rodzaj, znany również jako pektyna, pomaga w trawieniu poprzez przyciąganie wody i tworzenie żelu. Rozpuszczalny błonnik może również poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a także obniżyć poziom cholesterolu. Podobnie, błonnik nierozpuszczalny może być przydatny w zapobieganiu zaparciom.
Oba rodzaje błonnika mogą pomóc w trawieniu, ale błonnik nierozpuszczalny jest szczególnie pomocny w utrzymaniu sprawnej pracy jelita grubego. Szczególnie jeśli jesteś osobą cierpiącą na zespół jelita drażliwego (IBS). Zwiększenie spożycia błonnika może pomóc złagodzić zaparcia, zapalenie uchyłków jelita i biegunkę.
Stosowanie diety o niskiej zawartości FODMAP może sprawić, że jabłka będą łatwiejsze do strawienia. Z tego powodu powinieneś ograniczyć spożycie jabłek do jednego lub dwóch dziennie. Powinieneś również unikać sfermentowanej żywności, która może powodować gaz i ból brzucha.
Tak długo, jak będziesz przestrzegać zalecanej dziennej dawki błonnika, Twój organizm będzie dobrze odżywiony. Pomimo złej prasy, jabłka są nadal smaczną przekąską, która oferuje wiele składników odżywczych. Mogą również dodać trochę chrupania do sałatek i słodkich deserów.
Jedzenie jabłek nie jest złym pomysłem, choć należy uważać, by nie przesadzić. Ogranicz spożycie jabłek do jednego lub dwóch dziennie, aby zapobiec negatywnym skutkom ubocznym.